Ce este un Consiliu Judetean al Elevilor (CJE)?
Consiliile Judetene ale Elevilor sunt o structura consultativa a Ministerului Educatiei si Cercetarii si reprezinta cadrul in care elevii pot sa-si exprime parerile si sa isi realizeze proiectele proprii. Ele functioneaza, in general, dupa modelul consiliilor judetene (ale adultilor).
Adresata in primul rind elevilor intre 12 si 18 ani, initiativa infiintarii unor Consilii Judetene ale Elevilor prin care sa li se asigure acestora posibilitatea de a-si exprima nemijlocit parerile si aspiratiile, de a-si formula si pune in aplicare propriile proiecte, care sa raspunda nevoilor lor proprii este relativ noua in tara noastra .
La ce bun un Consiliu Judetean al Elevilor?
Consiliul Judetean al Elevilor constituie mai mult decat un exercitiu practic al procedurilor alegerilor democratice. Acesta ar fi rezultatul minimal al organizarii alegerilor.
Consiliul Judetean al Elevilor, constituit prin optiunea colegilor din judet, ii confera o legitimitate si o reprezentativitate care il indreptateste sa formuleze propuneri si sa initieze activitati in interesul celor care l-au ales si al intregii comunitati.
Elevii pot sa ceara ca autoritatile locale si judetene sa isi defineasca o politica de tineret, pot contribui la elaborarea acesteia si la punerea ei in aplicare.
Practic, membriiConsiliului Judetean al Elevilor au posibilitatea sa isi exprime asteptarile si cerintele colegilor pe langa autoritati si, pe masura posibilitatilor lor, sa initieze actiuni proprii in vederea satisfacerii acestor asteptari si cerinte.
Tinerii membri ai Consiliului Judetean al Elevilor au sarcina de a descoperi probleme si a propune solutii privind viata copiilor, tinerilor si a intregii comunitati. Ei vor trebui sa se informeze in legatura cu aceste probleme, sa le studieze, sa identifice solutii si sa elaboreze programe de actiune pe care, impreuna cu cei care i-au ales, urmeaza sa le realizeze in cadrul scolilor si nu numai.
Cine poate fi membru in cadrul Consiliului Judetean al Elevilor?
Membru al Consiliului Judetean al Elevilor poate fi doar un Presedinte al Consiliului Elevilor pe scoala care intruneste urmatoarele conditii obligatorii:
- Sa fie cetatean roman, indiferent de rasa, nationalitate, sex si religie;
- Sa nu fie implicat in activitatea unei organizatii politice
- Sa nu fi avut corigente sau probleme cu disciplina scolara;
- Sa aiba acordul scolii si al parintilor;
Alte conditii –care nu sunt obligatorii, dar ar cam fi necesare:
- Sa fie bun organizator si sa fie dispus sa lucreze in echipa;
- Sa aiba dorinta de a folosi o parte a timpului sau liber pentru activitatile consiliului;
- Sa cunoasca limbi straine de circulatie mondiala (de preferat).
Fiecare unitate scolara majora din judet are dreptul la un singur reprezentant (presedintele Consiliului Elevilor pe scoala). De aceea, in cazul in care unitatea de invatamant nu si-a desemnat presedintele Consiliului Elevilor este necesara in prima faza indeplinirea acestui pas.
Cum lucreaza tinerii consilieri judeteni?
A fi membru al unui Consiliul Judetean al Elevilor este o activitate complexa, ce necesita timp, concentrare si multa imaginatie.
Consiliul functioneaza pe baza unui regulament propriu. Chiar consilierii il elaboreaza si il adopta, si tot ei urmeaza sa-l respecte.
Consilierii se intalnesc de mai multe ori pe an in plen, pentru a propune diverse proiecte.
În perioada dintre doua sedinte plenare, organizate in Ramnicu Valcea, ei pot lucra grupati pe comisii regionale pentru a concretiza proiectele asupra carora au decis impreuna, in mod autonom.
Consilierii participa adeseori la reuniuni regionale, nationale sau internationale.
Membrii Consiliului Judetean al Elevilor dispun de mijloace necesare pentru a realiza o activitate foarte serioasa si eficace in masura in care reusesc sa le obtina. Se poate conta pe asistenta autoritatilor locale, a Inspectoratului Şcolar, a altor parteneri. |